Kurací bujón
Kurací bujón sa vyrába z kuracieho mäsa a tiež z produktov, ktoré kuracie mäso obsahujú.
Šetrí čas a nahrádza kurací vývar
S pridanou zeleninou
Môže obsahovať palmový olej
Niekedy sa nezaobíde bez zvýrazňovača chuti
Varíte s bujónom? Určite áno, pretože vám môže v hocičom uľahčiť prácu. Ale viete, ktoré bujóny existujú a podľa čoho sa dajú vyberať? Spoznajte všetky dôležité kritériá a zoznámte sa aj s nástrahami, ktoré vás pri výbere bujónu môžu stretnúť.
Varíte s bujónom? Určite áno, pretože vám môže v hocičom uľahčiť prácu. Ale viete, ktoré bujóny existujú a podľa čoho sa dajú vyberať? Spoznajte všetky dôležité kritériá a zoznámte sa aj s nástrahami, ktoré vás pri výbere bujónu môžu stretnúť.
Kurací bujón sa vyrába z kuracieho mäsa a tiež z produktov, ktoré kuracie mäso obsahujú.
Šetrí čas a nahrádza kurací vývar
S pridanou zeleninou
Môže obsahovať palmový olej
Niekedy sa nezaobíde bez zvýrazňovača chuti
Hovädzí bujón sa vyrába z hovädzieho mäsa a produktov z neho, obvykle sa však množstvo hovädzieho mäsa pohybuje iba v rade jednotiek percent.
Zo sušeného mäsa alebo z prášku
Nie vždy je poctivý
Súčasťou môžu byť aj glutamáty a iné zvýrazňovače chuti
Zeleninový bujón obsahuje iba zeleninu, žiadne mäso.
Najčastejšie sa zhotovuje z mrkvy, cibule, póru a zeleru
S bylinkami
Môže niesť stopy lepku
Bujón nemá len podobu kocky, existuje aj v tekutom skupenstve alebo vo forme rôsolovitej hmoty.
Bujón v malej kocke poznáme asi všetci, ale vedeli ste, že môže mať aj niekoľko ďalších podôb?
Želatínová konzistencia - ľahko sa rozpúšťa
Tekutá konzistencia - predáva sa v pohároch a dávkuje sa po lyžiciach
Bujóny sa najčastejšie predávajú vo forme kociek balených po jednej v celofáne. V jednom balení tak môžete nájsť šesť alebo osem kociek.
Prípadne si môžete bujón vybrať podľa gramáže. Záleží na tom, ako často bujón používate, a či ho máte len na vlastnú spotrebu alebo ho používate napríklad v jedálni či reštaurácii na prípravu desiatok pokrmov denne.
Menej ako 220 g
220–900 g
1000–2000 g
3000–12500 g
12500 g a viac
Než si bujón zakúpite, pozorne si prečítajte jeho zloženie. Čo všetko v ňom môžete nájsť?
Tuk - tvorí v priemere okolo 20 % hmotnosti bujónu
Soľ - tá môže tvoriť aj viac ako 50 % celkovej hmotnosti kocky
Mäso - ak si vyberáte kurací či hovädzí bujón, u niektorých produktov sa stretnete s minimálnym podielom týchto zložiek; zvyčajne má 0,1 – 12,3 % hovädzích alebo kuracích surovín
Kvasnicový extrakt - vzniká rozkladom kvasničných bielkovín; má extrémne slanú chuť
Hydrolyzáty rastlinných bielkovín - vyrába sa rozkladom sójovej bielkoviny
Zvýrazňovač chuti - používa sa hlavne u mäsových bujónov; najčastejšie sa v bujónoch objavujú v podobe glutamanu sodného (E 621), inosinanu sodného (E 631) alebo 5'-ribonukleotidu sodného (E 635)
Glutamany môžu mať ale vedľajšie účinky, ktorým sa hovorí syndróm čínskeho občerstvenia. Po konzumácii pokrmov, ktoré glutamany obsahujú, sa nezriedka objavuje bolesť hlavy, pocity tepla alebo nevoľnosť. Najviac ohrozujú deti do 3 rokov.
Ďalej sa u mäsových bujónov stretnete s tým, že mäso je v nich zastúpené v sušenej podobe.
Špeciálnymi typmi bujónov sú tie, ktoré nesú označenie bio. Ide o produkt ekologického poľnohospodárstva a udržateľného systému hospodárenia. Výrobok prechádza rôznymi kontrolami a certifikáciami, ktoré zaisťujú jeho kvalitu. Také bujóny sú bez glutamátov, teda zvýrazňovačov chuti, aj bez stužovacích tukov.
Občas sa mu tiež hovorí bujón, ale s bujónom, ako ho poznáme z klasických supermarketov, má pramálo spoločného. Pravý demi-glace je dvadsaťštyri hodín ťahaný a dvanásť hodín redukovaný vývar z hovädzích, teľacích a bravčových kostí, ktorý môže byť dochutený napríklad červeným vínom, sušeným ovocím a koreňovou zeleninou. Tiež je podstatne drahší ako klasická bujónová kocka. Na druhú stranu v ňom ale nenájdete (vo väčšine prípadov) glutamany. Pravý demi-glace obsahuje 99,9 % vývaru z mäsa.
Demi-glace skladujte pri maximálnej teplote 8 °C. Využijete ho pri príprave omáčok, polievok alebo rizota.
Trvanlivosť bujónov v tekutom alebo želatínovom stave sa obvykle pohybuje okolo 1 roka od dátumu výroby.
Chcete si vyrobiť poctivý domáci bujón? Potom si pripravte:
Koreňovú zeleninu, napríklad 4 mrkvy, 1 zeler, 1 petržlen a pridajte 2 veľké cibule
Prípadne môžete vývar dochutiť 3 strúčikmi cesnaku
Hovädzí chvost, nožinu alebo hovädzie predné
Nezabudnite na špikovú kosť
Postup:
Ingrediencie vložte do veľkého hrnca naplneného studenou vodou. Začnite variť na miernom ohni. Vývar bude skvele chutiť vtedy, keď ho budete variť čo najpomalšie a to počas celého dňa.
Hotový vývar nechajte vychladnúť, sceďte ho a prelejte do formičiek na ľad. Tak môžete bujón uchovávať v mrazničke.
Ako sa bujón pripravuje?
Bujón je veľmi silný vývar, ktorý sa podľa tradičného postupu pripravuje pomalým varením mäsa alebo zeleniny, prípadne kombinácia oboch, s trochou soli a korenia. Vývar sa varí niekoľko hodín, kým sa nezredukuje. Potom sa zmrazí alebo zakonzervuje.
Čo je výťažok z droždia?
To je kvasnicový extrakt, ktorý sa používa na zvýraznenie chuti.
Koľko kociek bujónu mám použiť na 2 l polievky?
Výrobcovia obvykle odporúčajú rozpustiť jednu kocku v pol litri vriacej vody a potom ňou dochutiť polievku. Presné množstvo vám nikto nepovie. Je lepšie prilievať vývar z kocky do polievky postupne. Sami si potom môžete určiť, akú silnú polievku chcete pripraviť. Nezabúdajte tiež na to, že bujón obvykle obsahuje veľké množstvo soli, preto už nie je potrebné polievku dosoľovať.