Ako vybrať bujón?

Varíte s bujónom? Určite áno, pretože vám môže v hocičom uľahčiť prácu. Ale viete, ktoré bujóny existujú a podľa čoho sa dajú vyberať? Spoznajte všetky dôležité kritériá a zoznámte sa aj s nástrahami, ktoré vás pri výbere bujónu môžu stretnúť.

Varíte s bujónom? Určite áno, pretože vám môže v hocičom uľahčiť prácu. Ale viete, ktoré bujóny existujú a podľa čoho sa dajú vyberať? Spoznajte všetky dôležité kritériá a zoznámte sa aj s nástrahami, ktoré vás pri výbere bujónu môžu stretnúť.

Doba čítania 5 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Typ bujónu

Kurací bujón

Kurací bujón sa vyrába z kuracieho mäsa a tiež z produktov, ktoré kuracie mäso obsahujú.

  • Šetrí čas a nahrádza kurací vývar

  • S pridanou zeleninou

  • Môže obsahovať palmový olej

  • Niekedy sa nezaobíde bez zvýrazňovača chuti

Hovädzí bujón

Hovädzí bujón sa vyrába z hovädzieho mäsa a produktov z neho, obvykle sa však množstvo hovädzieho mäsa pohybuje iba v rade jednotiek percent.

  • Zo sušeného mäsa alebo z prášku

  • Nie vždy je poctivý

  • Súčasťou môžu byť aj glutamáty a iné zvýrazňovače chuti

Zeleninový bujón

Zeleninový bujón obsahuje iba zeleninu, žiadne mäso.

  • Najčastejšie sa zhotovuje z mrkvy, cibule, póru a zeleru

  • S bylinkami

  • Môže niesť stopy lepku

Podľa čoho vybrať

Forma

Bujón v malej kocke poznáme asi všetci, ale vedeli ste, že môže mať aj niekoľko ďalších podôb?

  • Želatínová konzistencia - ľahko sa rozpúšťa

  • Tekutá konzistencia - predáva sa v pohároch a dávkuje sa po lyžiciach

Počet kociek a množstvo

Bujóny sa najčastejšie predávajú vo forme kociek balených po jednej v celofáne. V jednom balení tak môžete nájsť šesť alebo osem kociek.

Prípadne si môžete bujón vybrať podľa gramáže. Záleží na tom, ako často bujón používate, a či ho máte len na vlastnú spotrebu alebo ho používate napríklad v jedálni či reštaurácii na prípravu desiatok pokrmov denne.

  • Menej ako 220 g

  • 220–900 g

  • 1000–2000 g

  • 3000–12500 g

  • 12500 g a viac

Zloženie

Než si bujón zakúpite, pozorne si prečítajte jeho zloženie. Čo všetko v ňom môžete nájsť?

  • Tuk - tvorí v priemere okolo 20 % hmotnosti bujónu

  • Soľ - tá môže tvoriť aj viac ako 50 % celkovej hmotnosti kocky

  • Mäso - ak si vyberáte kurací či hovädzí bujón, u niektorých produktov sa stretnete s minimálnym podielom týchto zložiek; zvyčajne má 0,1 – 12,3 % hovädzích alebo kuracích surovín

  • Kvasnicový extrakt - vzniká rozkladom kvasničných bielkovín; má extrémne slanú chuť

  • Hydrolyzáty rastlinných bielkovín - vyrába sa rozkladom sójovej bielkoviny

  • Zvýrazňovač chuti - používa sa hlavne u mäsových bujónov; najčastejšie sa v bujónoch objavujú v podobe glutamanu sodného (E 621), inosinanu sodného (E 631) alebo 5'-ribonukleotidu sodného (E 635)

Kvalitný zeleninový bujón by mal obsahovať minimálne 90 % zeleninového vývaru.

Glutamany môžu mať ale vedľajšie účinky, ktorým sa hovorí syndróm čínskeho občerstvenia. Po konzumácii pokrmov, ktoré glutamany obsahujú, sa nezriedka objavuje bolesť hlavy, pocity tepla alebo nevoľnosť. Najviac ohrozujú deti do 3 rokov.

Ďalej sa u mäsových bujónov stretnete s tým, že mäso je v nich zastúpené v sušenej podobe.

Špeciálnymi typmi bujónov sú tie, ktoré nesú označenie bio. Ide o produkt ekologického poľnohospodárstva a udržateľného systému hospodárenia. Výrobok prechádza rôznymi kontrolami a certifikáciami, ktoré zaisťujú jeho kvalitu. Také bujóny sú bez glutamátov, teda zvýrazňovačov chuti, aj bez stužovacích tukov.

Čo je demi-glace?

Občas sa mu tiež hovorí bujón, ale s bujónom, ako ho poznáme z klasických supermarketov, má pramálo spoločného. Pravý demi-glace je dvadsaťštyri hodín ťahaný a dvanásť hodín redukovaný vývar z hovädzích, teľacích a bravčových kostí, ktorý môže byť dochutený napríklad červeným vínom, sušeným ovocím a koreňovou zeleninou. Tiež je podstatne drahší ako klasická bujónová kocka. Na druhú stranu v ňom ale nenájdete (vo väčšine prípadov) glutamany. Pravý demi-glace obsahuje 99,9 % vývaru z mäsa.

Demi-glace skladujte pri maximálnej teplote 8 °C. Využijete ho pri príprave omáčok, polievok alebo rizota.

Domáci hovädzí bujón

Chcete si vyrobiť poctivý domáci bujón? Potom si pripravte:

  • Koreňovú zeleninu, napríklad 4 mrkvy, 1 zeler, 1 petržlen a pridajte 2 veľké cibule

  • Prípadne môžete vývar dochutiť 3 strúčikmi cesnaku

  • Hovädzí chvost, nožinu alebo hovädzie predné

  • Nezabudnite na špikovú kosť

Postup:

Ingrediencie vložte do veľkého hrnca naplneného studenou vodou. Začnite variť na miernom ohni. Vývar bude skvele chutiť vtedy, keď ho budete variť čo najpomalšie a to počas celého dňa.

Hotový vývar nechajte vychladnúť, sceďte ho a prelejte do formičiek na ľad. Tak môžete bujón uchovávať v mrazničke.

Najčastejšie otázky

Bujón je veľmi silný vývar, ktorý sa podľa tradičného postupu pripravuje pomalým varením mäsa alebo zeleniny, prípadne kombinácia oboch, s trochou soli a korenia. Vývar sa varí niekoľko hodín, kým sa nezredukuje. Potom sa zmrazí alebo zakonzervuje.

To je kvasnicový extrakt, ktorý sa používa na zvýraznenie chuti.

Výrobcovia obvykle odporúčajú rozpustiť jednu kocku v pol litri vriacej vody a potom ňou dochutiť polievku. Presné množstvo vám nikto nepovie. Je lepšie prilievať vývar z kocky do polievky postupne. Sami si potom môžete určiť, akú silnú polievku chcete pripraviť. Nezabúdajte tiež na to, že bujón obvykle obsahuje veľké množstvo soli, preto už nie je potrebné polievku dosoľovať.